donderdag 5 juli 2012

Twee artsen over schildklier en gezondheidszorg

In Cicero gaven mensen hun mening over een maatschappelijk relevant aspect van de gezondheidszorg. Cicero is het nieuwsmagazine van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het magazine Cicero verschijnt online en in papier.

Leren over de schildklier

In mei 2012 was het woord aan prof. Bruce Wolffenbuttel, hoofd van de afdeling Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) geeft veel klachten, zo staat in alle tekstboeken: dikker worden, kouwelijkheid, traagheid, verstopping van de ontlasting. Het wordt echter tijd dit concept los te laten. Mevrouw V. deed mee aan het LifeLines onderzoek.

Bruce Wolffenbuttel droeg het stokje over aan endocrinoloog prof. Ad Hermus (UMC St Radboud).

Deelname aan de gezondheidszorg

In juni 2012 was het woord aan prof. Ad Hermus, endocrinoloog bij het UMC St Radboud.

De wereld om ons heen verandert echter in snel tempo. De patiënt wordt steeds meer een gelijkwaardige partner, die zelf de regie over zijn zorg houdt. Als dokters hebben wij veel kennis over ziekten en behandelingen, maar patiënten zijn de experts op het gebied van hun eigen ziekte. In mijn ziekenhuis, het UMC St Radboud, hebben sinds kort alle patiënten via een beveiligde weg op internet toegang tot hun eigen EPD. Wellicht gaan ze in de toekomst zelf hun EPD beheren. Chronische patiënten gaan een schriftelijke behandelovereenkomst sluiten met hun zorgverleners. Patiënten gaan de vergaderingen van hun behandelteam bijwonen. Via 50 recent gestarte online communities rond een ziektebeeld kunnen patiënten, naasten en mantelzorgers digitaal communiceren met elkaar en met hun zorgverleners. In deze communities vinden patiënten ook betrouwbare medische informatie, zoals patiëntenfolders en blogs van deskundigen. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen en kennis delen.

Waarom aandacht voor deze twee artsen?

Beide artsen zijn betrokken bij schildklierpatiënten, behandelrichtlijnen en kwaliteitscriteria voor de schildklier.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.