vrijdag 18 mei 2012

Ziekte van de schildklier vaak niet herkend

bron: ANP

Bij naar schatting 300.000 Nederlanders is nooit ontdekt dat zij een schildklierziekte hebben. Dat stellen de Schildklier Organisaties Nederland. Vaak worden symptomen zoals gewrichtspijn en vermoeidheid door de huisarts niet gekoppeld aan een probleem met de schildklier, waardoor de patiënt niet wordt behandeld.

Die loopt daardoor een groter risico op hart- en vaatziekten en hartfalen. Schildklieraandoeningen verhogen namelijk de kans daarop. Bovendien krijgen veel mensen bij wie een aandoening wel is ontdekt, niet de juiste medicatie. 'Terwijl met de goede medicijnen juist de risico's worden getemperd. Veel mensen weten dat echter helemaal niet', zei een woordvoerster van de organisaties.

Meer bewustwording

Volgens prof. dr. Jan Smit van het UMC Radboud te Nijmegen heeft het onderwerp schildklierziekten op dit moment in de gezondheidszorg te weinig aandacht. De gevolgen die schildklierziekten voor het functioneren van het lichaam kunnen hebben, zijn onvoldoende bekend. Dit geldt ook voor de relatie tussen een niet goed functionerende schildklier en hartaandoeningen. Smit pleit dan ook voor meer bewustwording voor dit onderwerp.

Op 't Schildkliertje
Zoek met de termen hart en schildklier voor meer informatie.

Week van de Schildklier

Het schildklierhormoon heeft grote invloed op het hart- en vaatstelsel. Voor de Schildklier Organisaties Nederland was dit de reden om in de Week van de Schildklier, die dit jaar van 21 tot en met 26 mei plaatsvindt, voor het thema 'Schildklier en het Hart' te kiezen. Mensen met een schildklieraandoening die niet behandeld worden, moeten extra alert zijn: uit onderzoek blijkt dat zij een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten hebben. Ook schildklierpatiënten die niet goed ingesteld zijn op hun medicatie lopen een verhoogd risico. En daar moet meer bekendheid voor komen.

Lees meer:

Verraderlijke ziekte

Een schildklieraandoening is een verraderlijke ziekte die geleidelijk op alle niveaus de gezondheid kan aantasten. Het probleem is dat veel klachten niet typisch zijn voor een schildklierziekte, waardoor een schildklieraandoening niet of niet direct herkend wordt. Denk aan vermoeidheid, gewichtsverandering en gewrichtspijn. Een schildklieraandoening is in de meeste gevallen goed te behandelen. Met een tijdige diagnose en adequate behandeling kan veel ellende voorkomen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.