zondag 6 mei 2012

Licht uit, spot aan: SCHILDKLIER!

Schildklieraandoeningen komen vaak voor. Of het nu gaat om hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, de oogziekte of schildklierkanker. Vreemd is dat er relatief weinig aandacht voor is.

De behandelingen zijn inmiddels decennia ongewijzigd. Bij hypothyreoïdie is dat schildklierhormoon, met name levothyroxine. En bij hyperthyreoïdie: schildklierremmers (plus levothyroxine), radioactief jodium of incidenteel een operatie. Bij de oogziekte van Graves is het een kwestie van afwachten en zo nodig operatief ingrijpen. De oorzaak – een ontsporing van het immuunsysteem – wordt niet aangepakt.

Bij schildklierkanker bestaat de behandeling uit een operatie gevolgd door (afhankelijk van de oorzaak) een behandeling met radioactief jodium. Daar wordt wel meer onderzoek gedaan naar aanvullende behandelingen.

Thyroid Awareness / Schildklierbewustzijn

Internationaal en nationaal zijn organisaties actief bezig om alle aandacht te vestigen op de schildklier, de aandoeningen en behandelingen. Educatie van patiënten en zorgverleners speelt daarbij een grote rol. Behandelrichtlijnen vind je tegenwoordig online. Voor patiënten is er betrouwbare informatie in allerlei soorten en maten: folders, brochures, wetenschappelijk informatie vertaald naar een toegankelijker formaat, boeken. Veelal online en direct te downloaden.

Wereldwijd

Enkele internationale initiatieven zijn:

In Nederland

In Nederland bestaat sinds enkele jaren de Week van de Schildklier, met achtereenvolgens het thema:

Schildkliertje

Duidelijk is dat te veel of te weinig schildklierhormoon in allerlei processen een grote rol speelt. Hoe dat precies zit? Veel meer onderzoek is daarvoor nodig. Vandaar dus die broodnodige aandacht voor ... de schildklier!Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.