Een bedrijfsarts over schildklier en werk

Aan het woord op een schildkliersymposium was W.A. Slikker, bedrijfsarts. In zijn werk als bedrijfsarts was de heer Slikker geïnteresseerd in de combinatie schildklier en werk. Daarmee had hij te maken met de Wet verbetering poortwachter. Uitgangspunt van de Wet verbetering poortwachter is dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor re-integratie en elkaar op hun rechten en plichten moeten aanspreken.

FML

Hij vertelt over de FML, ofwel voluit: de ‘Functionele Mogelijkheden Lijst’. Verzekeringsartsen moeten deze FML gebruiken om de mogelijkheden en beperkingen van cliënten vast te leggen. Het is voldoende om beperkingen te omschrijven binnen de kaders van de zes verschillende belastingvelden van de FML.

Die zes belastingsvelden zijn:
  • persoonlijk functioneren
  • sociaal functioneren
  • fysieke arbeidsomstandigheden
  • dynamische handelingen
  • statische houdingen en
  • werktijden

Essentieel is dat de verzekeringsarts het geheel van de mogelijkheden en beperkingen in zijn eigen omschrijving aangeeft.

Schildklierziekte en re-integratie

Er zijn geen vaste protocollen voor een goede begeleiding. Duidelijk is dat schildklierpatiënten vaak moe zijn en last hebben van concentratieverlies. Voldoende schildklierhormoon na behandeling betekent niet automatisch dat een herstel optreedt waardoor de schildklierpatiënt weer goed functioneert. De functionele conditie blijft vaak achter na behandeling. Er is verband aantoonbaar tussen klachten en soort werk. Ook is er sprake van een relatie tussen het blijven van klachten en traumatische ervaringen.

Cijfers

De heer Slikker noemt een aantal cijfers. Bij gezonde mensen heeft 60% betaald werk. Bij mensen met een chronische aandoening (inclusief schildklierpatiënten) heeft 30% betaald werk. Het aantal ziektedagen is gelijk bij gezonde mensen en bij mensen met een chronische aandoening. Mensen met een chronische aandoening melden zich vaker ziek, maar zijn dan korter ziek. Hoe jonger de schildklierpatiënt, des te vaker hij/zij terugkeert in het arbeidsproces.

Hypothyreoïdie komt 6 à 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hyperthyreoïdie komt 10 à 15 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Richtlijn

Graag zou de heer Slikker zien dat er een richtlijn ontwikkeld zou worden voor Schildklier en werk. Zelf gebruikt hij wel de ‘interventies’ uit de richtlijn voor psychische klachten van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Meer informatie


Reacties

Anoniem zei…
En des te lastiger als je bedrijfarts geen verstand van schildklierproblematiek heeft en je beoordeelt op je buitenkant.

Aan mijn buitenkant mankeert niets, alleen mijn lichaam werkt niet mee. Tevens te horen krijgen dat je er lekker stevig uitziet terwijl je de laatste jaren 20 kilo bent aangekomen en pas is ontdekt dat je Hashimoto heb. En niet te vergeten; jouw attenderen dat je helder reageert. Ja hallo, er mankeert niets aan mijn hersens !!!

Maar om de zaak nog erger te maken, bedrijfsarts vind dat jij wel weer kan werken, maar heeft geen FML lijst in jouw bijzijn opgesteld. En achteraf bestaat deze wel. Natte vingerwerk dus. Maar deze gegevens komen wel terecht bij UWV indien je een WIA-aanvraag indient !!!