woensdag 1 februari 2012

Ziekte van Graves - opties rond zwangerschap

Alle vormen van hyperthyreoïdie – de schildklier maakt te veel hormoon – komen voor in de zwangerschap. Graves’ hyperthyreoïdie komt het vaakst voor. Bij een hyperthyreoïdie in de zwangerschap is de kans groter op een miskraam, een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en doodgeboorte. Gelukkig kan de hyperthyreoïdie goed behandeld worden. Maar welke mogelijkheden zijn er? En wat zijn de gevolgen voor de baby en borstvoeding? Hoe zit het toch met die TSI-antistoffen?

Ga naar dit blog voor de laatste informatie


Deze aandacht voor de ziekte van Graves en zwangerschap werd actueel na het ervaringsverhaal van Agnita. De combinatietherapie (schildklierremmer + T4-hormoon) is ongewenst tijdens de zwangerschap. En borstvoeding is mogelijk tijdens de behandeling met medicijnen. Gelukkig gaat alles goed met moeder en kind!

Geen radioactief jodium tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn een onderzoek en behandeling met radioactief jodium absoluut taboe.

Zwangerschapswens

Artsen behandelen Graves’ hyperthyreoïdie het liefst definitief vóór de zwangerschap met radioactief jodium of een operatie. Bij zwangerschapswens kan in overleg gekozen worden voor een behandeling met schildklierremmers en T4-hormoon.

Tijdens de zwangerschap

Wordt de vrouw zwanger dan wordt gestopt met T4-hormoon en gebruikt zij alleen een schildklierremmer in een zo laag mogelijke dosis. In de nieuwe NIV-richtlijn is geen voorkeur meer voor PTU.

TSI en zwangerschap

Bij Graves’ hyperthyreoïdie nu of in het verleden moet tijdens de zwangerschap het bloed altijd gecontroleerd worden op TSI-antistoffen. Dat gebeurt t/m de zesde maand. Als er TSI-antistoffen zijn aangetoond, moet de controle in de laatste drie maanden van de zwangerschap worden herhaald. Deze antistoffen kunnen via de placenta bij de baby terecht komen.

In de laatste drie maanden kunnen die antistoffen de schildklierfunctie beïnvloeden van de baby. Hierdoor kan de baby zelf hyperthyreoïdie krijgen. Dit is gelukkig zeldzaam, bij ongeveer 1 tot 5% van alle zwangerschappen van alle ‘Graves-zwangeren’. Maar als het voorkomt, heeft de baby meer kans op onder andere groei- en ontwikkelingsstoornissen, een te snelle hartslag en een te grote schildklier (struma).

Een struma kan problemen geven bij een bevalling. In dit geval moeten een internist en gynaecoloog de zwangerschap en bevalling goed begeleiden.

Borstvoeding

Tijdens het geven van borstvoeding lijkt behandeling met schildklierremmende tabletten (PTU < 300 mg per dag en thiamazol < 20 mg per dag) veilig voor het kind. Een behandeling met radioactief jodium mag niet gegeven worden in deze periode.


Meer informatie
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal