woensdag 25 januari 2012

Screening functie schildklier bij overgang

Als je het vraagt aan vrouwen (en mannen) met schildkliergedoe, dan zullen velen het beamen. Jarenlang liepen ze met klachten voordat er een diagnose werd gesteld. Dit zou verleden tijd kunnen zijn als vrouwen preventief getest zouden kunnen worden op TSH. Of het er ooit van komt, een dergelijke screening? De kans is klein.

Overgang

Klachten als stemmingswisselingen, moe of pijn aan je gewrichten zijn lang niet altijd te wijten aan de overgang. Soms is hypothyreoïdie de oorzaak. Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig hormoon.

Simpele test


Met een simpele TSH-test (één buisje bloed) kan aangetoond worden of een schildklier z'n werk doet zoals hij 't zou moeten doen.

TSH is het hypofysehormoon dat de schildklier stimuleert om hormoon te maken. Een verhoogde TSH-waarde geeft aan dat de schildklier te weinig hormoon maakt. Een verlaagde TSH-waarde geeft aan dat de schildklier te veel hormoon maakt.Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.


Translate / Vertaal