Thyrax Duotab weer beschikbaar

Volgens het CBG voldoen de nieuwe Thyrax-tabletten aan dezelfde kwaliteits- en stabiliteitseisen als de oude tabletten. Levothyroxine is een geneesmiddel met een smal therapeutisch venster waarvan de dosering per patiënt moet worden vastgesteld. Daarom is alertheid geboden. Voldoen aan de eisen wil niet zeggen dat de tabletten precies hetzelfde zijn.

Thyrax Duotab binnenkort weer beschikbaar, met vragen en antwoorden
KNMP

Topic voor ervaringen van overstappers levothyroxine naar Thyrax
Schildklierforum

Alertheid geboden bij omzetting levothyroxine
Jan Span, Michel Kooijman, Florence van Hunsel en Doerine Postma

Thyrax Duotab (levothyroxine) mag weer op de Nederlandse markt komen. De tabletten kunnen binnen enkele weken weer geleverd worden. Het productieproces van Thyrax Duotab op de nieuwe locatie van fabrikant Aspen voldoet aan de eisen. Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op donderdag 30 maart 2017 besloten.

Het bedrijf Aspen Pharma Trading heeft het CBG laten weten Thyrax Duotab (0,025 mg, 0,100 mg en 0,150 mg) binnen enkele weken te kunnen leveren. De afgelopen periode heeft Aspen verbeteringen doorgevoerd in het productieproces op de nieuwe locatie. De partijen voldoen volgens het CBG aan dezelfde kwaliteits- en stabiliteitseisen als de oude tabletten. Het CBG houdt samen met het bijwerkingencentrum Lareb mogelijke bijwerkingen of andere gezondheidsklachten in de gaten.

Thyrax Duotab kon door verhuizing van Oss naar een nieuwe productielocatie in Duitsland niet meer gemaakt worden, zo liet de fabrikant begin vorig jaar plotseling weten. De tabletten van 0,025 mg waren sinds februari niet leverbaar door Aspen. Voor de sterktes 0,100 mg en 0,150 mg was een grotere voorraad beschikbaar. In januari 2016 gebruikten in Nederland 350.000 patiënten Thyrax Duotab. Volgens cijfers van de SFK is de groep geslonken tot tien procent van dat aantal. Het overzetten van schildklierpatiënten veroorzaakte veel onrust. Levothyroxine is een geneesmiddel met smalle therapeutische breedte. Bij verandering naar een ander label moet een patiënt weer opnieuw worden ingesteld.

Het advies aan patiënten is altijd de behandelend arts te raadplegen bij de overweging over te stappen naar een ander geneesmiddel met levothyroxine.

 



Reacties