Verstrekking jodiumpillen bij kernramp

De overheid moet op korte termijn miljoenen jodiumtabletten verspreiden. De pillen zijn nodig om een groot deel van de kinderen en zwangere vrouwen in Nederland te beschermen bij een kernramp of nucleaire aanslag. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in de kranten die zijn aangesloten bij de Persdienst.

Vragen en antwoorden jodiumprofylaxe bij kernramp
Schildkliertje

Aan de jodiumpil bij kernramp
De Telegraaf

Verstrekking jodiumtabletten bij kernongeval
Schildkliertje

Tot nu toe kregen alleen inwoners in een straal van 10 tot 25 kilometer rond een kerncentrale jodiumpillen. Die zone wordt vergroot naar 100 kilometer: een gebied dat vrijwel heel Oost- en Zuid-Nederland beslaat.

Minister Schippers van Volksgezondheid besluit nog dit voorjaar over de verspreiding van de pillen: gezinnen krijgen ze thuisgestuurd of moeten ze zelf ophalen. Ook een deel van de Randstad krijgt jodiumtabletten.

Bij een kernramp kan een deel van de bevolking baat hebben bij jodium. De tabletten bieden bescherming tegen schildklierkanker. Wie een pil slikt, verzadigt het lichaam met ‘ongevaarlijk’ jodium. De schildklier sluit zich af, waardoor er geen radioactief jodium meer bij kan.


Reacties

Anoniem zei…
En als je geen schildklier meer hebt? Heb je dan die jodiumpil toch nodig?
Laura zei…
Als je geen schildklier meer hebt, zijn jodiumtabletten niet nodig.
Anoniem zei…
En als je schildklier niet meer werkt maar je hebt deze nog wel? Heb je deze pil dan wel nodig?