Informeer je goed als je T4 plus T3 wilt proberen, dan sta je sterker!

Vroeger beweerde men dat de LT3/Cytomel iets voor alterneuten was. Want te pas en te onpas werd LT3 voorgeschreven in dat circuit. Je werd erdoor opgepept, en in grote hoeveelheden viel je ook nog eens af. En er zijn mensen aan doodgegaan. Daarom heeft LT3 in menig huisartsenpraktijk een akelige bijsmaak. Dat was toen.


Onderzoek bij dieren wijst uit dat alleen door de combinatie van LT4 mét LT3 alle weefsels voldoende schildklierhormoon krijgen. Maar nog steeds schrijven de richtlijnen alleen LT4/levothyroxine voor. Toch is er beweging. Want wereldwijd wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de toevoeging van LT3 bij mensen met een hypothyreoïdie. Het gaat immers over kwaliteit van leven van tientallen miljoenen mensen. Veel te veel mensen met alleen LT4/levothyroxine voelen zich blijvend niet goed. Dat betekent ook een economisch verlies.

Rare verhouding TSH, FT4 en T3 bij hypomensen

Na veel vijven en zessen krijgen de LT4+LT3-onderzoekers in de gaten dat er iets raars is met de TSH en FT4 van hypomensen. Veel hypomensen hebben een voorkeur voor een lage TSH. De FT4 is dan vaak hoog-normaal tot zelfs té hoog. Dat zou kunnen betekenen dat ze dus meer LT4/levothyroxine nodig hebben om voldoende T3 te maken. Dit past wonderwel bij de hele groep hypomensen. Want deze hele groep heeft inderdaad gemiddeld lagere T3’s dan de mensen met een gezonde schildklier.

Ook zijn er genetische verschillen in de waterval van omzetting van schildklierhormonen. Stukjes in die ‘waterval’ doen het bij sommige mensen niet goed. Dat kan resulteren in verschillende verhoudingen van FT4 en (F)T3.

Vragenlijsten

Toch lijkt uit vragenlijsten dat het gebruik van LT4+LT3 weinig voordeel biedt voor de LT4+LT3-combinatie. Vraag is: hoe relevant zijn die vragen?

Hiep hoi!

Dus blijven de internationale richtlijnen bij hun keus voor LT4 (levothyroxine). Maar, hiep hoi!, de European Thyroid Association heeft nu voor een LT4+LT3 richtlijn gezorgd. Geschreven door bekende Europese endocrinologen, onder andere ook de Nederlandse emeritus hoogleraar endocrinologie, prof. Wiersinga. Dat doen ze niet zomaar. Daar is reden voor.


2012 ETA Guidelines: The Use of L-T4 + L-T3 in the Treatment of Hypothyroidism
Wilmar M. Wiersinga, Leonidas Duntas, Valentin Fadeyev, Birte Nygaard, Mark P.J. Vanderpump

Heel kort samengevat

Een hééél korte samenvatting van de voorgestelde richtlijndosering:

  • 100 µg LT4 kan omgezet worden in circa 85 µg LT4 met 5 µg LT3.
  • 150 µg LT4 kan omgezet worden in circa 125 µg LT4 met 7,5 µg LT3.
  • 200 µg LT4 kan omgezet worden in circa 175 µg LT4 met 10 µg LT3.

Gelukkig is de LT3/Cytomel nu in deze hoeveelheden te krijgen. De richtlijn heeft het nog alleen over 25 mcg en stelt daarom voor om de doses eventueel in tweeën te slikken, eentje ’s ochtends en eentje voor het slapen gaan. Of slikken voor het slapen een goed advies was? Dat is een kwestie van uitproberen. De een slaapt er lekker door, de ander ligt uren wakker.

Wil jij LT3 proberen?

Ben je overtuigd van de noodzaak van LT3 voor jouw welbevinden, informeer je goed, beter, best. Dan krijg je je behandelaar ook over de streep.


Reacties

Catharina zei…
Deze richtlijnen dateren al van 2012 blijkbaar! Wanneer komt er dan een gevolg aan in België? Weet iemand wie men zou kunnen aanspreken ivm Belgische richtlijnen?
Laura zei…
Catharina, dit zijn Europese richtlijnen. Ze zouden ook moeten gelden in België. Leg ze dus voor aan je arts, is mijn idee.