Sporten bij hyperthyreoïdie ... wees voorzichtig!

Een schildklieraandoening kan voor beperkingen zorgen bij het beoefenen van sport. Reden genoeg om stil te staan bij aandoeningen van de schildklier, het klachtenpatroon en de relatie met sporten.

Acute hartdood door te snel werkende schildklier

Aandoeningen van de schildklier kunnen verschillende klachten geven. Een aantal van deze klachten kunnen invloed hebben op het beoefenen van sport, zoals spierklachten, een veranderde hartslag en een verminderd inspanningsvermogen. Hierdoor moeten veel schildklierpatiënten (tijdelijk) minderen of stoppen met sporten. Na een goede instelling op medicatie is beweging weer mogelijk.

Opmerking Schildkliertje

Mensen met hyperthyroïdie krijgen van hun arts vaak (terecht) het advies om rustig aan te doen. Hun hart wordt in deze fase van hun ziekte zwaar belast en vaak hebben ze weinig kracht in arm- en beenspieren.

Advies om niet op te volgen


Volgens SON zouden mensen met hyperthyreoïdie baat hebben bij duurtrainingen zoals hardlopen, zwemmen en fietsen. Dit zinnetje stond in het blad Schild (maart 2013) en staat nog steeds op de SON-website. Dit advies is alleen gebaseerd op het artikel Schildklieraandoeningen en sport van basisarts Nikkie Kruijs.

Reacties