Nieuwe maat voor ernst van ziekte van Graves

De concentratie van TBII-antistoffen in het bloed is een maat voor de ernst van Graves’ hyperthyreoïdie (GH). Bij deze aandoening maakt de schildklier te veel hormoon. Dit is een van de conclusies uit het promotie-onderzoek van Xander Vos. Vos deed een studie naar de invloed van bepaalde genen en omgevingsfactoren op de ernst en het klinisch beloop van deze schildklieraandoening.

Proefschrift

Genes and Environment in Graves’ Hyperthyroidism: a Prospective Cohort Study
X.G. Vos

GH is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier aangezet wordt tot overmatige productie van schildklierhormonen. Vos toont aan dat Graves-patiënten die uit families komen waar veel auto-immuunziekten van de schildklier voorkomen met een hoge familiaire belasting voor auto-immuun schildklierziekten, de ziekte op eerdere leeftijd ontwikkelen. De invloed van genetische factoren lijkt groter te zijn bij mannen dan bij vrouwen. Hierbij is de invloed van omgevingsfactoren kleiner bij patiënten met een grotere genetische vatbaarheid voor GH.

Vos ontwikkelde ook een model dat de kans op terugkeer van de ziekte voor het begin van de behandeling berekent. Dit model kan relevant zijn voor de behandeling van nieuwe patiënten met GH.



Reacties