TRUST: onderzoek naar behandeling met levothyroxine bij ouderen met subklinische hypothyreoïdie

Schildklierhormoon heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, bijvoorbeeld het ondersteunen van de functie van hart- en bloedvaten, spieren en hersenen en stofwisseling. Wanneer er een duidelijk tekort aan schildklierhormoon is, kan dit de werking van het lichaam belemmeren. Bij een duidelijk tekort aan schildklierhormoon bestaat er geen twijfel over dat er behandeld moet worden met schildklierhormoon. Bij een licht verminderde schildklierwerking is de tsh-waarde iets verhoogd en de schildklierhormoonspiegel binnen de normale waarden. De afwijkende bloedwaarde komt volgens de onderzoekers veel voor bij ouderen: van de mensen boven de 65 jaar zou 1 op de 6 mogelijk een licht verminderde schildklierwerking hebben. Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten en statistiek. 

Thyroid Hormone Replacement for Subclinical Hypo-Thyroidism Trial (TRUST)

Zinloze vragenlijsten: hypo-ouderen blijven moe
Schildklierforum

TRUST-project
Schildkliertje

TRUST was een onderzoeksproject onder ouderen met een licht verminderde schildklierwerking gehouden door vijf Europese universiteiten. Het resultaat is weinig hoopgevend voor ouderen. Geen behandeling ligt op de loer.

Het is onbekend of ouderen met een licht verminderde schildklierwerking baat hebben bij een behandeling met schildklierhormoon. We weten dat het hebben van licht verminderde schildklierwerking een iets hogere kans hebben op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Uit eerder kleinschalig onderzoek blijkt dat het behandelen met schildklierhormoon mogelijk positieve effecten heeft op hart- en bloedvaten bij ouderen met een licht verminderde schildklierwerking. Anderzijds heeft het slikken van schildklierhormoon mogelijk ook nadelen. Zowel de voor- als nadelen zijn nooit onomstotelijk bewezen.

Het doel van het TRUST-onderzoek is om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van behandeling van schildklierhormoon bij ouderen met licht verminderde schildklierwerking. Het onderzoek is specifiek gericht op het voorkómen van hart- en vaatziekten, én het verbeteren van kwaliteit van leven (bijvoorbeeld door verminderen van vermoeidheidsklachten), spierkracht en denkvermogen.

In totaal zullen 3000 personen aan de TRUST-studie meedoen in Nederland, Schotland, Ierland en Zwitserland. In Nederland zullen 750 personen meedoen.

Reacties