Over schildklier, spieren en sport ...

Een schildklieraandoening kan voor beperkingen zorgen bij het beoefenen van sport. Reden genoeg om stil te staan bij aandoeningen van de schildklier, het klachtenpatroon en de relatie met sporten.

Aandoeningen van de schildklier kunnen verschillende klachten geven. Een aantal van deze klachten kunnen invloed hebben op het beoefenen van sport, zoals spierklachten, een veranderde hartslag en een verminderd inspanningsvermogen. Hierdoor moeten veel schildklierpatiënten (tijdelijk) minderen of stoppen met sporten. Na een goede instelling op medicatie is beweging vaak weer mogelijk.

Opmerking 

In de hieronder genoemde Nederlandse artikelen (1,2,3,4) en in het Nederlandse onderzoek (5) wordt een verschil verondersteld tussen spiervezels bij de diagnose en na behandeling van hypo- of hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie zou minder ingrijpend zijn door een kortere ziekteduur en een snellere instelling op medicatie (= schildklierremmers). Hiermee wordt de behandeling van hyperthyreoïdie onderschat. (6) Bij veel patiënten met hyperthyreoïdie is die behandeling met schildklierremmers immers tijdelijk en onvoldoende. Daarna volgt vaak een definitieve behandeling met een operatie of radioactief jodium waarna bij de patiënt sprake kan zijn van hypothyreoïdie met dezelfde behandeling met schildklierhormoon en dezelfde spierklachten. (7,8).

Muscle symptoms like myalgia, muscle weakness, stiffness, cramps and easy fatiguability are very prevalent in hypothyroid patients. [...] The symptoms are also prominent during the rapid onset of hypothyroidism after surgery or 131I therapy.

Tussen (behandelde) hypothyreoïdiepatiënten bestaan onderling wel degelijk verschillen, zo is bijvoorbeeld de duur en de diepte van de aandoening van invloed op de mate waarin een spier verandert, ook heeft maar een bepaald deel van de schildklierpatiënten spierklachten. Of hier de oorspronkelijke aandoening een rol speelt? Daar is geen onderzoek over te vinden. Literatuur is welkom!

Ervaringsverhalen

Mogelijk wil je graag de ervaringen lezen van anderen? Lees de tips van Anna Roos. Zij heeft hypothyroïdie. Haar restklachten vormden de aanleiding om onderzoek te doen naar de effecten van bewegen. (9) Marcel heeft de ziekte van Graves gehad. Hij fietst graag en loopt elk jaar de Vierdaagse. (10)

Als je meer wilt lezen over schildklier, spieren en sport ...

  1. Schildklieraandoeningen en sport
    N Kruijs
  2. Klachten bij sport en inspanning
    N Kruijs en JC IJzerman
  3. Hypothyreoïdie en bewegingsintolerantie: een casusbeschrijving
    J Lankhaar, J IJzerman, P Zelissen, F Backx
  4. Fysieke fitheid van patiënten met behandelde hypothyreoïdie; sportdeelname en effecten van een trainingsprogramma op beweegklachten
    J Lankhaar, W de Vries, P Zelissen, H Wittink, F Backx
  5. Neuromuscular findings in thyroid dysfunction: a prospective clinical and electrodiagnostic study
    RF Duyff, Joan Van den Bosch, DM Laman, B-J Potter van Loon, WHJP Linssen
  6. Sporten met hyperthyreoïdie ... wees voorzichtig!
  7. Adult hypothyroidism - Muscoskeletal system, hoofdstuk 9.5.6
    Thyroid Manager
  8. Graves’ disease and the manifestations of thyrotoxicosis - Muscles, pagina 41
    Thyroid Manager
  9. Bewegen is goed voor je ... met tips en ervaringen
  10. Meten is weten





Reacties

Anoniem zei…
ik heb hypothyreoidie en ik ben sinds ruim n jaar 2x per week onder begeleiding van fysiotherapeut aan het sporten in een copd-groep (heb longinhoud van 66%).
door spierpijn en gevoel van overbelasting, energietekort kom ik niet verder dan dat ik mij met de dagelijkse activiteiten zoals huishoudelijke werkzaamheden en boodschappen doen, wat mij regelmatig ook teveel is.
Ik weet niet meer wat ik het beste kan doen en wanneer het wel of niet goed is voor mij om te sporten want ik heb geen energie meer voor andere dingen
Anoniem zei…
Ik sport ook onder begeleiding van fysiotherapeut. 2x in de week en ik zwem in warm water een keer. In de week als het kouder weer word heb ik veel meer spierpijn en ben ik moeder dan met warmer weer
Ik weet niet of dit ook afkomstig is van mijn schilder?
Soms heb ik het ijskoud zomers en heel warm in de winter
Het zijn geen vliegers .
Ik heb een hypo al 5 jaar lang.

David zei…
Mijn zoon sport ook onder begeleiding, hij blijft het leuk vinden en weet zelf goed wanneer het stoppen moet.
Kim zei…
Onder begeleiding is altijd goed, maar soms wel vervelend. Ook de kosten zijn dan stukke hoger.